ساده ترین و بهترین راه نگهداری از محصولات پروتئینی، فریز کردن آنها است. اما باید بدانیم چه دمایی برای ماندگاری بهتر این محصولات مناسبتر است و تا چه زمانی میتوان این گوشت و مرغ منجمد شده را مصرف کرد.
باید بدانید ماندگاری انواع گوشت متفاوت است و به طور کلی بهتر است گوشت خونآبه نداشته باشد و در کیسه نایلونی مناسب یا ظروف پلاستیکی که تماسی با هوا ندارد، نگهداری شود. از نظر فنی اگر هر ماده غذایی را در دمای منفی 17 درجه سانتیگراد حفظ کنیم، بهطور نامحدودی در وضعیت ایمن و بیخطر باقی میماند اما نکته مهم اینجاست که هرچه مدتزمان باقی ماندن گوشتها در فریزر بیشتر شود، کیفیت محصول هم پایینتر میآید.
در جدول زیر مدت زمان ماندگاری هر کدام از محصولات پروتئینی به تفکیک در یخچال و فریز شرح داده شده است:
مدت نگهداری در یخچال | مدت نگهداری در فریزر | نام مواد غذایی | ردیف |
---|---|---|---|
3 تا 5 روز | 6 تا 12 ماه | گوشت گوساله | 1 |
1 تا 2 روز | 9 تا 12 ماه | مرغ یا بوقلمون تکه شده | 2 |
1 تا 2 روز | 1 هفته | مرغ یا بوقلمون درسته | 3 |
1 تا 2 روز | 6 ماه | گوشت اردک یا غاز | 4 |
1 تا 2 روز | 3 - 4 ماه | دل و جگر مرغ | 5 |
1 - 2 روز | 3-4 ماه | گوشت پخته شده | 6 |
3-5 روز | 6 تا 9 ماه | گوشت گوسفند کباب شده یا خردشده | 7 |
1 تا2 روز | 3-4 ماه | انواع گوشت (دل ، جگر، زبان) | 8 |
1 تا2 روز | 4-6 ماه | گوشت ماهی کم چرب | 9 |
1 تا2 روز | 2-3 ماه | گوشت پرچرب (ماهی آزاد) | 10 |
- | 18 ماه | فیله ماهی | 11 |
1 تا 2 روز | 3 تا 4 ماه | سوسیس | 12] |
جدول ماندگاری مواد غذایی در یخچال و فریزر
چرا بعضی از مواد غذایی ماندگاری کمی دارند؟
علت اصلی ماندگاری مواد غذایی بستگی به باکتریها دارد. خیلیها همچنان گمان میکنند که با قرار دادن مواد غذایی در فریزر از رشد باکتریها جلوگیری میکنند اما چنین چیزی واقعیت ندارد، چون فریزرهای خانگی اساسا برای کشتن باکتریها طراحی نشدهاند. درواقع، فریزر فقط از سرما کمک میگیرد تا سرعت رشد باکتریها را کمتر کند. به همین دلیل پس از بیرون آوردن گوشتها از فریزر نیز باید دقت کنیم. مواد غذایی فاسدشدنی برای نگهداری باید در دمای حدودا 4 درجه سانتیگراد و مواد برای سِرو شدن باید به دمای 60 درجه سانتیگراد برسند. دمای بینابین این دو درجه اصلی را اصطلاحا «منطقه خطر» مینامند، چون باکتریها در این محدوده دمایی میتوانند خیلی سریع رشد کنند. پس بهتر است ۲۴ ساعت قبل از مصرف، گوشت قرمز فریز شده را از فریزر خارج و در ظرف مخصوص فلزی در یخچال گذاشت تا به آرامی یخ آن آب شود و خونآبه گوشت که حاوی مواد مغذی است، از بین نرود. گوشت مرغ نیز بهتر است ۱۲ ساعت و ماهی و میگو ۸ ساعت قبل از مصرف از فریزر خارج شوند.
اگر گوشت از حالت منجمد خارج شود حتما باید بر اساس نوع گوشت هرچه سریعتر آن را مصرف و از انجماد دوباره آن خودداری کرد، زیرا آهن و ویتامینهای گوشت از دست میرود و حتی در طولانی مدت فرد را مستعد بیماریهای گوارشی، اسهال و استفراغ شدید میکند. همچنین میبایست این محصولات را حداقل با حرارت 75 درجه سانتیگراد بپزید تا خوردن شان مشکلساز نشود. بهعلاوه، بهتر است تاریخ قرار دادن هر کدام از بستههای گوشت در فریزر را روی بستهبندیها بنویسید تا گوشتها را بیشتر از مدتزمان مجاز در فریزر نگهداری نکنید.
منبع: طبنا- salamat.ir- باشگاه خبرنگاران جوان
رامین رضایی
تست